На 26 и 27 май в хотел Хемус в София се проведе международна конференция на тема “Интеркултурализъм и билингвизъм” с участието на специалисти от България, Румъния и Германия. Организатори бяха Международно дружество “Елиас Канети” и СИЕТАР България. На конференцията присъстваха университетски преподаватели, представители на МОН, на регионалните инспекторати, директори и преподаватели от училища, представители от неправителствени организации, учители от Български училища в чужбина.

В секция Билингвизъм бяха представени учебни материали, разработени в рамките на международен проект „Language Аgainst Dropout: обучение по български eзик за деца с друг майчин език в предучилищна възраст и първи клас”, финансиран по програмата Еразъм+ с номер № 2015-1-BG01-KA201-014306 , в който МД Елиас Канети е водещата организация. Материалите и тематиката на проекта предизвикаха голям интерес у участниците на конференцията. Въз основа на двудневното обсъждане на проблемите с неграмотността и на необходимите специализирани методики за обучение на деца-билингви беше идентифицирана необходимостта от комплексен междусекторен и интердисциплинарен подход към проблема, както и предложения за промени в държавната образователна политика в тази насока:

  • Необходимост от подпомагащо обучение по български език като втори (БЕВ) в училища и детски градини, минимум 4 пъти на седмица, по 30 минути, в групи с максимум 8 деца
  • Необходимост от провеждане на езикова диагностика, за определяне на нуждата от подпомагащо обучение по български език
  • Необходимост от назначаване на учител по БЕВ, който има специална квалификация за преподаване на БЕВ
  • Необходимост от квалификация на учители по БЕВ, която да е препоръчана като приоритет
  • Необходимост от длъжностна характеристика на учител по БЕВ
  • В нормативните актове да се направи ясно разграничаване между децата-билингви  и децата със специални потребности за приобщаващо образование.
  • Необходим е държавен образователен стандарт– създаване на документ, даващ предписания относно съдържанието на обучението по БЕ в българските училища в чужбина. Да се легализират и сведат до знанието на обучаващите институции изискванията към нивата (от А1 до C2) на владеене на български като чужд език спрямо приетата Обща Езикова Европейска Рамка (ОЕЕР)