Художник, по-точно визуален артист. Рисува с цвят и светлина, но и с четка. Пътува много. Работи на няколко континента.  Пристигна в Русе в началото на октомври като стипендиантка на МД „Елиас Канети“.  И веднага започна да открива града.  Така, както прави по време на всяко от своите странствания. Изследва архитектурните пространства. „Сканира „ цветове и форми, за да им отговори по свой начин. Разполага своите инсталации в изложбени зали, но и в публичното пространство. С изображения, базирани на форми, цветове и графики Зора отговаря на архитектурната структура и естетиката на дадено пространство. Чрез цвят, светлина и ясни геометрични форми тя общува със зрителя. Създава алтернатива и ново възприятие. Цветовата палитра се основава на неона. Използва го да, за да активира повърхности, превръща ги в източник на светлина. Използва  флуоресцентни тръби, защото харесва тяхната естетика и връзката им с общественото пространство. В инсталациите често комбинира картини на стена и светлина.

Зора  Кройцер харесва Русе, но гледа на града и като обект на проучване – как се използват цветовете и светлината, каква архитектура се откроява в градското пространство. Резултатът от проучването ще бъде инсталация със светлина и цвят. Ще я видим в Дом Канети на 26-ти октомври.

И още един важен „аксесоар“, който Зора държи да не пропускаме. Пак на тази дата и на същото място – барбекю, вурст и бира.