НАЧАЛО: 18.00 часа

ДОМ КАНЕТИ

Най-русенската вечер на Фестивала започва днес в 18.00 часа. Срещите с Иван Станков, професора по българска литература във Великотърновския университет,  са празник на словото. Той е съвременният писател, който не е открил Русе и реката за художествената литература, но както признава в един разговор: „И все пак там се въртя и не мога да изляза. Това са моята река и моят град. Реката е спомен, като че ли по-стар от родния ми дом, тя ме посрещна като лична богиня преди да имам реална представа за сушата. Тя беше първото ми нагледно убеждение, че има неща без начало и без край, първата ми картина за безкрайност“. Иван Станков е номиниран за литературната награда „Елиас Канети“ тази година за „Вечерна сватба. Разкази от други времена“. „Наративът Русе“ ще бъде в центъра на вечерта в Дом Канети.

Унгарската вечер е на 15-ти октомври. Очакваме писателя Виктор Хорват и преводачката на унгарска литература на български език Светла Кьосева. Ще четем страници от „Моят танк“ исторически роман за събитията, свързани с нападението на Чехословакия през 1968 г. от войските на Варшавския договор.

Иван Сухиванов, който гостува на фестивала снощи, има номинация за наградата „Елиас Канети“ през 2013 година за сборника с разкази “Бягство“.  Той е поет и писател, който обича да участва в конкурси. Печели и награди. Прави го, защото смята, че оценката на компетентно жури е най-точна за стойността на написаното. Краткият разказ, който е негова запазена марка, Иван нарича перла в короната на литературата. Героите му обикновено са маргинали, но разликата между хората според писателя е в тяхната социална обвивка – когато падне, всички стават еднакви.  Покрай представянето на списание „Море“, алманаха “Бургас“ и „Хендрикс и още свобода“, Иван Сухиванов не спести на публиката и пикантериите от литературния живот на Бургас.