Церемоноя по връчване на наградата

Проф. Иван Станков е носител на националната литературна награда “Елиас Канети” в Русе. Призът му бе връчен за книгата “Вечерна сватба” на церемония тази вечер в Доходното здание в крайдунавския град.

Уважаеми госпожи и господа!
Русе е единствената точка от цялата българска география, родила всепризнат световен писател.
За мен е изключително радостно, че тази година журито присъжда наградата на името на Елиас Канети на моята книга „Вечерна сватба“.
Така книгата се връща при града, който я роди из купищата свои стари вестници. От там тя си открадна много от случките, героите, любовите и смъртите.
Опита се моята книга да си въобрази града със сто години по-млад. Гледаше възторжена как тогавашните му жители вървят като в някаква легенда сред пищните фасади, украсени с митични атласи и горгони, вслушваше се в объркания шепот на вечните негови влюбени. Сега му връща всичко с благодарност.
Русе е неин и тя иска също да бъде негова. Знае, че той живее между кориците и на други книги. Но на такъв град не може да му се сложи точка.
Опити върху него ще има, додето той съществува – с родната, голямата река, с изящната си архитектура, с благородните си хора и с всичкото свое време – от Сексагинта Приста до насрещните ни векове.
Нероден тук, градът ме прие бащински на петгодишна възраст сред родните свои деца, изучи ме и ме възпита в красотите си.
Затова, мой роден град, приеми тази изтекла от сърцето ми книга – като малка приписка към твоето светлоструйно житие. И пребъдвай в идващите времена!

Иван Станков

Интервюта с 5 от номинираните автори за наградата 2021

Момчил Николов – Интервю с автора (ЛитФест2021 “Дъхът на Европа”)

Христо Карастоянов – Интервю с автора (ЛитФест2021 “Дъхът на Европа”)

Русана Бърдарска – Интервю с авторката (ЛитФест2021 “Дъхът на Европа”)

Теодора Димова – Интервю с авторката (ЛитФест2021 “Дъхът на Европа”)

Иван Станков – Интервю с автора (ЛитФест2021 “Дъхът на Европа”)