14.02.2022, 19:00 ч., Дом Канети (бул.Славянски 12, 7000 Русе)

Вход свободен

English/ Deutsch

Предлагаме ви любопитно преживяване – да разберете какво означава  електричеството да не идва от контакта, а да се произвежда със собствени сили. Малко са хората, които имат ясна представа за електрическата енергия. Какво означава да генерираш 100 вата постоянно (например за един час)?

Ще караме колело и по този начин ще генерираме енергия заедно за прожекцията на филми. Ще бъдат прожектирани различни български и международни късометражни филми – както анимационни, така и игрални от различни жанрове. Сред тях и кратки анимационни филми на група “Русе филм”, както и награждаваният късометражен филм “Как да надебелеем здравословно” на Кеворк Асланян (2015 г.). Филмите са с обща продължителност около един час. Подходящи са за всички на възраст над 12 години. Филмите ще бъдат прожектирани на български език с английски субтитри.

Събитието е с вход свободен. Изисква се  зелен сертификат.

Тези, които имат велосипед, могат да го вземат със себе си!

»Facebook event

Как работи велокиното?

Идеята е прожекцията на филмите да бъде независима от външно електрозахранване. Ще използваме велосипеди и собствената си сила, за да генерираме електричество. По време на прожекцията 10 души ще управляват едновременно 10 велосипеда. Колко време ще кара всеки, зависи от него – можете да се сменяте по всяко време! Велосипедите ще бъдат захванати в рамка за да не се местят от място. Задното колело на всеки велосипед задвижва генератор, който захранва централно контролно устройство с батерия за регулиране на енергийното разпределение. Това захранва с постоянен ток лаптопа, проектора и озвучителната техника. В допълнение към филма на екрана ще се вижда и дисплей, който ще показва процент добита електроенергия за всеки велосипед, от който зависи дали велосипедите трябва да се карат по-бързо или по-бавно. (Графика: Solare Zukunft e. V.)

Трейлър на късометражния филм “Как да надебелеем здравословно”) на Кеворк Асланян, 2015 г.