ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ „ДЪХЪТ НА ЕВРОПА“2022

15-то издание

3-ТИ ОКТОМВРИ, понеделник

НАЧАЛО  17.00 часа

ДОМ КАНЕТИ

В деня на откриването „Дъхът на Европа“ среща Чехия, Словакия, Северна Македония и България.  В началото е представянето на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“. Идеята идва от Чешкия културен център в София и става факт съвместно с посолството на Чехия  и посолството на Словакия в София. Осъществява я Веселин Праматаров като разказ на трима български студенти, протестирали през 1968г.против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Новелата ще бъде представена като изложба. Веднага след откриването на изложбата Бизнесцентърът за подпомагане на малките и средни предприятия в Русе ще представи нова международна социална медия, която помага на професионални и непрофесионални писатели, журналисти, блогъри, редактори, преводачи, илюстратори  не само да публикуват творбите си, но да печелят от тях и да работят в екип.

Около 18.15 идват очакваните „Срещи с дявола“  и с автора им Сашко Насев. Директорът на Културно-информационния център на Северна Македония в София е журналист и дипломат, но държи да бъде представен преди всичко като писател. „Срещи с дявола“ е създавана от 1990 г. до 2017 г. Има няколко разказа. Принадлежи към жанра фарс и има само една цел – да забавлява читателската публика. Аз много обичам градовете. Някои хора обичат планините, други моретата, а аз много обичам градовете. Русе е много хубав град, на Дунав и с много хубави хора, на които се надявам да им допадне тази забавна литература-фарс, създадена през последните 30 години.“ – казва в специално интервю за 15-то издание на фестивала Сашко Насев. И допълва, че книгата е много по-интересна от самия нето. Това заключение обаче звучи по-скоро като покана за среща в първата вечер.

През всичките дни на фестивала, от 3-ти до 9-ти октомври, книгите на авторите ще се продават с намаление. Новини, интервюта, както и пълната програма на фестивала търсете тук  http://eliascanetti.org/bg/nachalo/.