/Детелина Каменова, връзки с медиите към МД Елиас Канети, журналист/

/РОБЕРТ ЛЕВИ , автор на АНЕМОЯ/

РОБЕРТ ЛЕВИ посрещаме на фестивала на 8-ми октомври. Ще представим последната му книга „АНЕМОЯ“. Той е от творците, които определяме като нетрадиционни. Прочетете това интервю и ще разберете защо…

 

Какво, според Вас, дава сили на един литературен фестивал да оцелее цели 15 последователни години?

Преди всичко възможността за разговор между автори и читатели и представянето на по-малко известни, но качествени, творци на публиката. Освен това поставянето на теми, изискващи сериозен размисъл и дебат. Ако един фестивал се справя с тези задачи, то той може да оцелее много по-дълго от 15 години.

Какво знаете специално на организирания от МД “Елиас Канети“ и какво е мястото му сред другите литературни фестивали в Европа и България?

Трябва честно да призная, че сравнително доскоро – по-точно допреди няколко години – дори не знаех за съществуването на този фестивал. Преди всичко отбелязвам, че форматът на фестивала е като на други, които познавам, например този във Франкфурт. Относително малък брой участници, но подбрани съобразно темата и с вкус. Такъв е и форматът на повечето сериозни европейски фестивали. Франкфурт, Рим, Берлин. Има и няколко британски. Със съжаление трябва да кажа, че повечето български литературни фестивали трудно се вписват в европейските образци. Изключенията – представянията на литературата по време на Аполония в Созопол (това обаче не е литературен фестивал, а част от по-мащабно събитие) и малкият и много млад фестивал на българската литература в Брюксел.

Защо писателят, поетът, артистът изобщо има необходимост да се  среща на живо с публика и да бъде представян на фестивали?

Навремето големият български писател и драматург Георги Данаилов беше казал, че „обществото гледа на писателите като на тихи луди, които разговарят сами със себе си в писмена форма”. Ако това до голяма степен е важало за периода на тоталитаризма, то днес задачата на писателя и поета е да отговори на въпроси, които съвременността задава. А какъв по-добър начин от живото общуване с потенциалните читатели. Там става ясно до каква степен един творец е актуален и ценен.

Какво очаквате от срещите на живо с публиката в Русе?

Повече въпроси, повече разговор, отколкото рецитал.

Какво да очаква публиката от срещата с Вас?

Честни отговори.

Къде темите за художествена интерпретация  са повече – в реалния живот или в социалните медии?

В социалните медии интерпретация има, когато се поднасят фалшиви новини или конспиративни тези. Работата на поета и писателя е да интерпретира реалния живот.

Как виждате географските граници днес, когато светът преживява трусове от различен характер?

Щастлив съм да живея в съюз, в който географските граници са, нека ги наречем, условности. Практически може да бъде прекосен целия континент Европа, без да спреш на граница. И надеждата ми е, че тази тенденция ще се засилва.