ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

8-ми октомври, събота

Начало: 17.00 часа

ДОМ КАНЕТИ

Фестивалната вечер започва с час по-рано от обявения в програмата. В 17.00 часа Жимовит Финчик  ще покаже резултата от едномесечната си работа в Русе. Той е от Полша и спечели тази година стипендията на МД “Елиас Канети“ и Конференцията на Дунавските ректори в конкуренция с близо 40 кандидати. Изложбата „Написано-ненаписано“ е  част от големия му проект „Негентропия“ (Negentropy), с който  Жимовит спечели гласовете на журито. „Представените живописни обекти са вдъхновени от река Дунав, естетиката на българския народ, археологическите находки, функцията на литературата и различните форми на записване на събития и човешка мисъл,  и мистерията на отминаващото време“. Така младият полски художник ни подготвя за най-новото допълнение към по-големия си проект.

В 18.00 часа започва срещата с Александра Ивойлова. Тя е музикант, художник и писател, който умело  преплита в работите си всички свои таланти. С нея ще навлезем в света на хайга – изкуство, което води началото си от древна Япония. “ Уникалното древноизточно изкуство хайга, свързващо изображение и хайку тристишие, днес се превръща в световно явление; разширява максимално изобразителните си похвати. Изкуство, строго канонично, което дава на автора богати възможности за изказ“ – казва Александра в специално интервю за фестивала. Публиката ще го види като поетичен рецитал и изложба.

АНЕМОЯ означава носталгия по време, в което не си живял. Така озаглавява последната си книга Роберт Леви, който пристига от Франкфурт в Русе, за да я представи на фестивала. „Навремето големият български писател и драматург Георги Данаилов беше казал, че „обществото гледа на писателите като на тихи луди, които разговарят сами със себе си в писмена форма”. Ако това до голяма степен е важало за периода на тоталитаризма, то днес задачата на писателя и поета е да отговорят на въпроси, които съвременността задава. А какъв по-добър начин от живото общуване с потенциалните читатели. Там става ясно до каква степен един творец е актуален и ценен.“ – така Роберт Леви отговаря на въпрос за необходимостта на твореца от публика на живо. Специално от срещата в Русе той очаква:“ Повече въпроси, повече разговор, отколкото рецитал“.  Началото ѝ е в 19.00.

Всички интервюта с участници във фестивала, новини и цялата програма ще намерите в сайта на МД “Елиас Канети“ http://eliascanetti.org/bg/nachalo/.