ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ „ДЪХЪТ НА ЕВРОПА“

9-ти октомври

Сутрешна програма

Начало в 11.00

Вечерна програма

Начало в 18.00

ДОМ КАНЕТИ

На 9-ти октомври фестивалът завършва. Като за финал – четири събития в сутрешна и вечерна програма. В 11.00 деца от всички възрасти, както и родители  без ограничения във възрастта, ще се срещнат с любопитните истории на котарака Силвър, намерен на село и отгледан в града от Мая и Алекс. И понеже авторът ЯВОР ЦАНЕВ е добър разказвач на ужаси, „СИЛВЪР И ВАМПИРИТЕ“ е книга, пълна със страховити приключения. Романът е включен в престижния издателски каталог WHITE RAVENS  на международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен. Следва продължение на страшните истории с романа „ЗЛОСТОРИИ“. Една стара, празна къща в полунощ свети със загадъчни светлини. Къщата на Съскащия. Кой е той? Отговорът очаквайте в свежата и слънчева неделна сутрин.

Вечерната програма започва в 18.00 часа. „ПРЕВЪРТАНЕ“ е последният роман на ПЕТЪР ДЕНЧЕВ. Еднакво добър като писател и театрален режисьор, той не е просто разказвач на интересни истории, а техен постановчик. Поставя героите си в среда, която невинаги им е удобна, отрежда им живот, който те смятат за несправедлив и искат от съдбата да им даде повече. Такава е героинята от „Превъртане“. Възрастна и безкрайно недоволна от мястото си сред другите, писателят ѝ дава шанс да промени това, да продължи живота си в ново, младо тяло.  Читателят тръгва заедно с преродената в това новото начало, за да открие собственото си недоволство от живота и реалностите в България вчера и днес. „В известен смисъл познавам града, дори един от романите ми се развива частично в Русе. Заедно с това познавам нагласите на театралната публика, както и на литературната, защото през години са представяни и други мои книги. Очаквам да видя старите познати, но и нови лица. Очаквам да чуя какво мислят онези, които са чели книгата.“ – се надява Петър Денчев да се случи на срещата с публиката на фестивала. А за публиката са гарантирани неочаквани неща, защото той обикновено разказва различни истории и не обича да се повтаря.

Финалът на фестивала ще постави Ивайла Александрова с „Дело №585. Анкета върху един разстрел“. Книгата още не е излязла от печат и в този смисъл да чуем първи страници от нея и да дискутираме с авторката е истински шанс. Това е документална книга за убийството на Вапцаров, но и за цялото дело № 585, подробностите за което 80 години остават неизвестни. На 23-ти юли, 1942г., в 21.10 часа , в тунелите на стрелбището при Военния арсенал в София, са екзекутирани шестима души. Сред осъдените е Никола Вапцаров, един от най-големите български поети на 20-ти век. Цялата история, която се базира на стотици документи, ще излезе в 800 страници. В 19.00 часа в неделя публиката на фестивала ще чуе за първи път избраните от авторката.