Райна Бройер е родена в Бургас през 1983г. Прекарва детството си в Източна Германия, България и Хърватия, сменя различни градове, за да се установи в Бон. Следва политически науки и право в Англия и Австрия. Фокусира се в изследването на страните и народите от Югоизточна Европа. В днешно време работи като журналистка за германски обществени медии. „Блок 317“ е дебютният ѝ роман.

Романът на Райна Бройер предлага един външен поглед върху вътрешното състояние на нещата, върху българския кръстопът на деветдесетте години на миналия век. Поглед отвън – защото подходът е наистина по-различен, близък до германския подход към преодоляване на миналото. Поглед отвътре – защото познаването на българската действителност и пресъздаването на  вълненията и езика на прехода между „няма нищо“ и „има нещо“ запознават по еднакво увлекателен начин както българските, така и немските читатели. А някои от „героите“ и днес можем да припознаем.  

Пенка Ангелова

За мене няма съмнение, че Райна Бройер при­тежава ярък белетристичен талант. Тя превръща произведението си в сплав от талант, задълбочено познаване на историческите процеси и гореща, дъл­боко човешка обич към България. Вярвам, че сът­вореното от нея ще се превърне в част от духовния строй на нейните читатели.

Здравка Евтимова