Асоциацията Miscelaneu и блогът “Мостът на приятелството” организират с подкрепата на МД “Елиас Канети” дискусия с румънския автор Габриел Амза по повод представянето на сборника му с документална фотография “Genius Loci”.
Амза работи по този проект в продължение на 10 години и извежда на преден план завладяващата история на прехода в долината на река Жиу – главната румънска минна област, където минното дело постепенно изчезва от ежедневието на жителите, оставяйки след себе си икономическа и социална празнота.
В един постоянно променящ се свят е от съществено значение да извадим на бял свят истории, които отразяват реалността и красотата на местата и хората около нас. Като фотограф и граждански активист Габриел Амза е посветил години на този проект, улавяйки с обектива си значими моменти, емоции и промени в живота и пейзажа на долината Жиу.
Каним да се насладите заедно с нас на тази уникална възможност да откриете и да станете част от един специален момент в съвременната румънска култура и изкуство. Снимките и дискусията ще предложат задълбочен поглед върху живота и трансформациите в долината на река Жиу, като ще се опитаме да погледнем и каква е историята отвъд или зад изображенията.
Долината на река Жиу ражда и културното движение “Планетата Петрила”, филм за което бе излъчен в Русе през лятото на 2023 г. отново с участието на Габриел Амза като събеседник. Транскрипция от разговора с него след прожекцията на филма може да бъде прочетена тук:
Сегашното представяне на книгата, която е на английски и на немски език, ще състои на английски език с превод на и от български език на 28 юли 2024 г. от 18 часа в Австрийската библиотека.