В понеделник, 14.02.2022 г., от 19.00 ч. в Дом “Канети” се проведе за първи път в Русе вело-кино вечер.

Гостите се редуваха да карат велосипед в продължение на около час,  като по този начин сами произведоха електричество за филмовата прожекция. (За повече информация натиснете тук). Необходимата техника за провеждане на събитието беше предоставена от Националния екофонд (НДЕФ) от София, а велосипедите бяха предоставени от спортен магазин Дими Байк в Русе.

Събитието беше открито от координатора на проекта, Юлиане Шмидт, практикантка в МДЕК от Германия. Юлиане разказа повече на гостите за концепцията Вело-Кино като екологично чист транспорт и сподели своето желание тази идея да се разпространи в Русе и България. Вело-кино вечерта беше един добър старт за реализирането на тази идея. След това г-жа Галя Велева (НДЕФ) представи добри примери и практики за това как сами можем да произведем електричество, както и какво усилие се изисква за това.

След краткото въведение от страна на организаторите, гостите се качиха на велосипедите и започнаха да карат, като можеха да сменят местата си. Електричеството, което се образува от всеки велосипед, захрани прожекцията на десет късометражни филма, сред които местни продукции на група Русефилм, филми на No Blink Studios и международни продукции. Инициативата беше проведена с голямо удоволствие от участници и организатори.

Вело-киното силно контрастира с обичайното пасивно гледане на филми и показа колко изтощително е да се работи с прожектор, лаптоп и озвучаване в продължение на един час, като електричеството за това се образува със собствени сили. Това е алтернативен начин за прожектиране на кинематографичен материал, който помага за разглеждане на въпроси като енергията и мобилността по творчески и хумористичен начин. Особено за децата това може да бъде вълнуващо и активно въведение в теми като пестенето на енергия.

НДЕФ провежда подобни инициативи и в училища в страната. Специалното оборудване за целта е предоставено на НДЕФ от Германия, където в някои градове вело-кино се организира редовно, като инициативата става все по-привлекателна и любима за широката публика.

В ефира на Дарикрадио и Радио Русе Виктор Кирилов (МДЕК) и Юлиане Шмидт представиха концепцията.

Дарикрадио
Радио Русе