Среща с поетесата Дарина Шнайдер НОВИ СТИХОВЕ

Кога: 5 април 2022г., вторник, 17.30 Ч.

Къде: Австрийска библиотека Русе, площад Свобода 4

Организатор: МД „Елиас Канети“

 

С участието на Дарина Шнайдер, Иглика Пеева и проф. Пенка Ангелова

Модератор на срещата: Иглика Пеева

 

Заповядайте на литературно четене с поетесата Дарина Шнайдер, авторка на книгата „Тайно чекмедже“.

Не е необходимо да определяме границите на българската литература и да се опитваме да формулираме кой е и може да бъде български автор. Авторите и авторките сами се появяват на хоризонта на литературата и по този начин го разширяват, обогатяват, допълват палитрата. А разширяват и понятието за българска литература чрез споделени хоризонти. (Пенка Ангелова)

Дарина Шнайдер е родена 1980 г. в гр. Бон, Германия, с майка българка и баща германец. Завършва гимназия в Бон, следва фармация, практикува 6 години в тази област. Работи като тонрежисьор и медиен продуцент. Прописва на немски на 32, стихосбирката й „SEHSUCHT“ („Жажда за поглед“) излиза от печат през 2017 г. в Andiamo Verlag, гр. Манхайм.

Публикува стихове в „Антология на български автори по света”, публикации във в-к „Словото днес“, „България Чикаго“ и др. След тримесечен престой в България през лятото на 2017 г. прописва и на български език.

Иглика Пеева е родена в Русе, където работи като радиожурналист. Дебютира през 1989 г. със стихосбирката “Генетичен код”. Следват книгите “Свещ в очите” (1993), “В сърцето на лятото” (1995) и “Сънувайки” (2000). Автор на пиесите: “Вкусът на слънцето” (поставяна 1999 г. в Русе), “Агнетата отвръщат на удара” (1999 г. в Перник), “Честна дума” (1999 г. в София), “Ключ за седмото небе” (2001 г. в Русе, 2001 г. във Варна, 2004 г. в Перник), “Приключение в компютърния свят” (2004 г. в Русе), “Да отвържеш кораба”, “Кармен – дуендето на Федерико”, “Мрачна кръв”. Лауреат е на национални конкурси за поезия, драматургия и журналистика.

Линк към фейсбук събитието: ЛИНК

Очакваме Ви!

* Носенето на маски по време на събитието е задължително, но няма да се изисква зелен сертификат !