Тази година МД “Елиас Канети“ даде силна заявка за Деня на Европа, която беше подкрепена от Община Русе, Областната управа на Русе, Държавна опера – Русе  и Министерството на транспорта и съобщенията. Така дните от 5-ти  до 9-ти май ще минат под знака „Русе празнува“. Общината вече представи пълния афиш на събитията. Денят на Европа тази година е особено важен и за България, и за Румъния, които вече 15 години са част от Европейския съюз. 9-ти май в Русе ще започне в 11.00 часа пред Паметника на Свободата с връчване на наградите от Първия национален конкурс за детска рисунка с международно участие „Аз, ти, те – ние сме Европа“, организиран от Гьоте институт, МД “Елиас Канети“ и Художествената галерия в Русе. Журито е избирало между над 240 рисунки от България, Румъния, Украйна и Молдова. Най-малкият участник няма навършени 3 години. Русенци и гостите на града ще могат да разгледат рисунките, експонирани в градската градина.

МД “Елиас Канети“ и Министерството на транспорта и съобщенията събират на 9-ти май на кораба „Русчук“ българи и румънци, които са работили през последните 15 години, продължават да го правят и днес. На срещата ще дойдат също дипломати и представители на европейски културни институти в България. През двата часа пътуване между бреговете на България и Румъния ще говорят министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, Н. Пр. госпожа Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Република България, както и хора, осъществили важни съвместни проекти  преди и след 2007-ма година. Ще свири струнен квартет от Държавната опера в Русе. Капитанът на кораба  ще бъде гид в плаването между двата бряга и ще ни представи местата, покрай които преминаваме. На финала на пътуването ще бъдат пуснати три художествено изработени хвърчила с три различни послания, обединени от мира, който е в сърцето на идеята за обединена Европа и от който днес имаме нужда повече от всякога.

След двучасовото плаване денят за гостите ще продължи с триизмерна разходка в Русе, осъществена от неправителствената организация „Градоред“. И ще завърши с концерта на Държавна опера – Русе в Зала „Филхармония“ с Хоровата фантазия на Бетовен, Императорския концерт №5 и Одата на радостта от Деветата симфония. Концертът е под патронажа на Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията и Нейно превъзходителство Андреа Вике, посланик на Австрия в България.