Литературна дискусия

Литературно кабаре в Гьоте-институт

На 15 юли 2024 г. от 18 часа в Библиотеката на Гьоте-институт в София ще се състои „Литературно кабаре“ с участието на писателите Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и Борис Минков. Модератор на дискусията ще е проф. дфн. Пенка Ангелова.

Става дума за интересен формат, по време на който писателите ще представят 4 предварително избрани от тях книги. Книгите са следните: “Посланичката“ на Людмил Тодоров, „Преселението“ на Боян Биолчев, „Блок 317“ на Райна Бройер и „Езикът на третия райх“ на Виктор Клемперер.

Всички участници в литературното кабаре ще разполагат с 5 минути, за да представят книгата, която са избрали и да обосноват избора си, след което останалите участници ще разполагат със същото време, за да изразят своите впечатления от представената книга.

Разговорът ще бъде модериран от госпожа Пенка Ангелова и излъчен на живо във фейсбук страницата на Международно дружество “Елиас Канети“.

Ако харесвате интересните разговори за литература, заповядайте на 15.07.2024 г от 18 ч. в Библиотеката на Гьоте-институт.

Дискусията ще се проведе на български език.

Ето повече информация за участниците :

ЗДРАВКА ЕВТИМОВА

Разкази на Здравка Евтимова са издавани в 32 страни на света. В момента писателката живее в Перник, България, говори и пише на български, английски, френски, немски и руски език. Нейни творби са включени в учебници по литература в Дания и САЩ и в световни антологии. Била е председател на Българския ПЕН-клуб, има многобройни литературни награди и отличия.

КРИСТИН ДИМИТРОВА

Стихове, разкази и статии на Кристин Димитрова са публикувани в антологии и литературни издания в 38 страни по света. Преведени са на 29 езика, между които персийски, гръцки, английски, руски, иврит, арабски, арменски, исландски, италиански, френски, каталонски, китайски, литовски, македонски литературен език, испански, полски, румънски, словенски, словашки, сръбски, турски, унгарски, холандски, чешки, хърватски, шведски. Кристин Димитрова публикува поезия, белетристика, документалистика, автор e на сценарии, превежда литература от английски език и има много награди и отличия като автор и преводач.

БОРИС МИНКОВ

Борис Минков е доктор по сравнително литературознание, научен сътрудник в Института за литература на БАН (1998 – 2013) и доцент по западноевропейска литература в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (от 2013) и гост-преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.
Борис Минков е редактор в литературното списание „Страница“ и води литературно-критическа рубрика в същото списание от 1997 г.
Редактор е и на поредицата за дебютна проза „Гамбити“ на издателство „Жанет 45“.

ПЕНКА АНГЕЛОВА

Пенка Ангелова е литературовед, културолог, специалист по изследвания на пола/рода (джендър науки), преводач и културно-политически деятел, професор във Великотърновски и Русенски университет.
Председател на „Международно дружество Елиас Канети“ и член на многобройни литературни, научни и културни организации.

ИЗТОЧНИК: https://www.goethe.de/ins/bg/bg/ver.cfm?event_id=25820743

КОГА: Пн, 15.07.2024

18:00 часа – 20:00 часа

КЪДЕ: Библиотека, Гьоте-институт