9 – 16 март 2014

Студенти от специалност Европеистика и техни колеги от Германия ще участват в учебно пътуване на тема „Let’s discover Europe” (Нека да опознаем Европа) от 9 до 16 март 2014 г. Целта на пътуването е чрез посещение на знакови места за европейската история и интеграция да се преодолее дистанцията, както географска, така и академична, която дели студентите от историческите събития, довели до основаването на ЕС. Студентите ще се запознаят с актуалната работа на ЕС чрез серия от срещи със служители на европейските институции, политици и образователни специалисти.

В Германия те ще се срещнат с Областния председател на Съюза на европейските федералисти за Бергщтрасе и ще изслушат лекция на тема „Трансгранично сътрудничество” в Европейската академия в град Отценхаузен. Младите хора ще съпреживеят трагизма на Първата световна война по време на посещение на бойните полета край град Вердюн. Студентите ще имат възможност да разгледат Мавзолея на Дуамонт, където президентите Кол и Митеран отдават почит на жертвите от двете страни по време на историческа среща през 1984 г. Къщата-музей на един от „бащите“ на европейската интеграция Робер Шуман също ще буде част от наситената програма. Акцент в пътуването ще бъде посещението на Европейската инвестиционна банка в Люксембург и обиколка на „Европейския квартал“ в града със седалището на Съда на ЕС. Заключвайки катинар на един от монументите в градчето Шенген, където през 1985 г. е подписано споразумението за придвижване без граничен контрол в Европа, групата от български и немски студенти ще остави символична следа за своето пътуване.  За среща с групата в парламента на федерална провинция Саарланд място в натоварената си програма ще отдели германския евродепутат Джо Лайнен.

Учебното пътуване се организира с финансиране по програмата на Немската федерална агенция за гражданско образование и фондация Роберт Бош –  „Да сътворим Европа – гражданско образование в действие“. Сътрудникът на МДЕК Светлана Кирова е стипендиант на програмата. В сътрудничество с Академията за социално и гражданско образование „Haus am Maiberg“ –  Хепенхайм тя осъществи организационната и методологична работа по проекта в партньорство с Международно дружество „Елиас Канети“.