Международен Литературен фестивал – Русе

Литературният фестивал на Русе се утвърди като едно от най-известните събития на българската културна сцена. Организиран за пръв път през 2008 г., фестивалът представя съвременни елементи от международната и местната култура, литература, изкуство, музика, фотография, театър, филм и други алтернативни форми на художествено изразяване.

Организира се от Международното дружество „Елиас Канети“, с любезната подкрепа и в сътрудничество с Гьоте-институт София, Полския институт в София, Чешкия център в София, Унгарския институт в София и др. Всяка година се провежда под различно заглавие, с акцент върху актуална и/или историческа тематика в Русе, Велико Търново и София. Фестивалът предлага голямо разнообразие от културни събития с участието на артисти от България, Германия, Румъния, Франция, Северна Македония, Чехия, Полша, Великобритания, Австрия, Италия, Сърбия, Испания, Унгария и много други.

Чрез организирането на този фестивал, Дружество „Канети“ си поставя за цел, посредством каналите на изкуството, културата, образованието и литературата, да предложи една платформа за изразяване на гражданска ангажираност и диалог. Посланието, програмата и гостите на фестивала отразяват принципите на Дружеството за насърчаване и подкрепа на европейските ценности на многообразието, толерантността и равенството в България.

Програма Литературен фестивал 2023